0
STUDIO FM1 105.4
"Never discuss philosophy or politics in a disco environment."
~ Anonymous
Τι είδος μουσικής σας αρέσει;
Interviews
Συνέντευξη XXL TEAM
12.08.2014

Καλησπέρα παιδιά! Θα ξεκινήσω με την κλασσική και αναμενόμενη ερώτηση, ποιοι είναι οι XXL;

Καλησπέρα, λοιπόν είμαστε τρεις ο Λοιμός, ο Bangakillah και ο Πανταχού Παρών.

 

Από που προήλθε το όνομα XXL;

Παλιά ήμασταν 4 άτομα και το τέταρτο μέλος ο Shakill ήταν αυτός που έδωσε την ιδέα να ξεκινήσουμε να ασχολούμαστε μαζί με το hip hop και αυτός μας έδωσε και το όνομα XXL. Ουσιαστικά ήταν αυτός που είχε στο μυαλό του τα πάντα στην αρχή και μας μάζεψε. Για προσωπικούς του λόγους έπειτα αποχώρισε.

 

Πρόσφατα βγάλατε το πρώτο σας άλμπουμ με την ονομασία Τρίπτυχο, μιλήστε μου γιαυτό.

Αρχικά προσπαθήσαμε να αποτυπώσουμε τρεις διαφορετικές πτυχές του hip hop που ο καθένας από μας εκπροσωπεί από μία γιαυτό και το όνομα τρίπτυχο.  Γιαυτό κάποιος μπορεί να πει ότι δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο ύφος ο δίσκος, είναι λίγο πιο χύμα. Έχει κομμάτια μέσα από το 2012 που ξεκινήσαμε μέχρι σήμερα.Δουλέψαμε αρκετά γιατί λόγω σπουδών είμαστε και χωρισμένοι.

 

Ποιοι άλλοι συμμετείχαν για να δημιουργηθεί αυτός ο δίσκος;

Τις παραγωγές τις έκανε ο Λοιμός, την μίξη την έκανε ο Mastoras με τον οποίο επικοινωνήσαμε μέσω ενός φίλου και το εξώφυλλο το έκαναν οι Neverstopped που είναι επίσης Καρδιτσιώτες και καλοί μας φίλοι.

 

Θα ήθελα να μάθω την άποψη σας για το hip hop και το επίπεδο του στην Ελλάδα.

Κοίταξε η αλήθεια είναι ότι το hip hop στην ελλάδα είναι σε πρώιμο στάδιο άκομα, υπάρχουν ταλέντα αλλά δεν υπάρχουν άτομα να τους ανεβάσουν , υπάρχουν όμως και πολύ μέτριες δουλειές που δυστυχώς ανεβαίνουν. Για παράδειγμα στην Αμερική το hip hop είναι πολύ ανεβασμένο και αυτό ισχύει γιατί εκέι οι δισκογραφικές δίνουν λεφτά για να αναδείξουν ταλέντα που ασχολούνται με το είδος.

 

Πιστεύετε ότι υπάρχει στην Ελλάδα καλό εμπορικό hip-hop; Θα υπογράφατε συμβόλαιο με κάποια δισκογραφική, ή όπως λέει ο κόσμος θα ξεπουλιώσασταν;

Στην Ελλάδα δυστύχως όχι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο και αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι δισκογραφικές μόλις υπογράψεις σε βάζουν να αλλάξεις το στυλ σου. Υπήρχαν σχήματα που ήταν underground και ανέβηκαν χωρίς να υπογράψουν τίποτα. Κυρίως στην Ελλάδα γίνεσαι γνωστός στο hip hop  με βίντεο κλιπ , με diss ή με συμβόλαιο σε δισκογραφική. Στην Αθήνα υπάρχουν δισκοφραφικές που δούλευαν σωστά για παράδειγμα η Hχοκρατορεία και η fm records είχαν αναδείξει πολύ κόσμο. Θα υπογράφαμε και μάλιστα είναι η καλύτερη φάση που μπορεί να μας τύχει αλλά αυτό ίσχυει πάντα μόνο αν η εταιρία ήταν σωστή και δεν μας έβαζε να αλλάξουμε τίποτα που δεν θέλουμε. Δεν γουστάρουμε να αλλάξουμε το στυλ μας να μπούμε σε καλούπια που συνήθως σε βάζουν οι δισκογραφικές. Βέβαια στην επαρχία είναι και πιο δύσκολη η φάση να αναδειχθείς..

 

Πείτε μου μερικές επιρροές σας, ελληνικές και ξένες.

Απο πιτσιρικάδες όλοι ξεκινήσαμε πιστεύων με ΖΝ και ήταν ο λόγος που ξεκινήσαμε να ακούμε και να γράφουμε hip hop, ακούμε Βπεις, μουσικούς ισοβίτες, bong da city αν και πλέον πιο πολύ φοβίες και μέσα απο τις φοβίες  styl mo και mani κτλ. Απο ξένο hip hop high focus και style of beyond και πάρα πολλούς άλλους.

 

Κυκλοφορεί γενικά η άποψη ότι το hip hop είναι ένα είδος μουσικής που δεν θέλει ιδιαίτερη προσπάθεια γιατί δεν έχει σύνθεση μουσικών οργάνων. Τι πιστεύετε;

Ναι γενικά κυκλοφορεί αυτό αλλά δεν ισχύει γιατί πρώτον γίνεται να συνθέσεις και να βάλεις  την μουσική σου από πάνω αλλά απο την άλλη και με samples να δουλεύεις πιστεύουμε θέλει αρκετή δουλειά, χρόνο, θυσίες,χρήματα για να βγάλεις καλό ήχο όπως κάθε άλλο είδος μουσικής. Αλλά πάνω από όλα θέλει ταλέντο και έμπνευση και μην ξεχνάμε πως το hip hop συνήθως έχει πολύ στίχο, από την μία είναι καλό γιατί έχουν γραφτεί φοβερά κομμάτια στιχουργικά και απ’την άλλη άλλα είναι γεμάτα μαλακίες.

 

Στο άμεσο μέλλον τι έχετε στο μυαλό σας να κάνετε; Στην Καρδίτσα έχετε αποκτήσει κάποιο όνομα; Έχετε κοινό;

Κάναμε μέσα στο Πάσχα ένα live στην Καρδίτσα και πήγαμε πολύ καλά, είναι ωραίο να βλέπεις να υπάρχει ανταπόκριση σε αυτό που κάνεις αλλά κακά τα ψέματα είμαστε ακόμα στην αρχή δεν έχουμε χτίσει κανένα φοβερό όνομα.To καλοκαίρι θα κάνουμε σίγουρα κάτι.Αυτό που θέλουμε είναι να μας ακούσει ο κόσμος για να μπορέσει ίσως να εκφραστεί με αυτό που ακούει από εμάς.

 

Μιας και αναφέρθηκε το καλοκαίρι ποια είναι η γνώμη σας για το hip hop festival που γίνεται στην Καρδίτσα τον Αύγουστο ;

Είναι πολύ καλή φάση γιατί ο μπορούνε να παίξουνε παιδιά και να αναδείξουνε την μουσική τους. Έρχονται και γνωστά ονόματα οπότε βλέπεις και live που δεν έχεις ξαναδεί αλλά κάνεις και πολύ καλές γνωριμίες. Πέρυσι παίξαμε εκεί, μάλιστα ήταν το πρώτο μας live.

 

Μια τελευταία ερώτηση, πέρα από hip hop τι άλλα μουσικά είδη ακούτε;

Γενικά είναι καλό να έχεις πολλά διαφορετικά ακούσματα γιατί πέρα από το ότι βοηθάει και εσένα τον ίδιο στην κρίση σου βοηθάει και στο να γράψεις μουσική. Ακούμε από ρεμπέτικα μέχρι μέταλ, πάνω κάτω τα πάντα.

 

Ευχαριστώ πάρα πολύ παιδιά για τον χρόνο σας, να στε καλά!

Εμείς ευχαριστούμε!

 

 

H σελίδα των XXL στο facebook

To Album τους Τρίπτυχο στο youtube

 

Aπό Αλεξάκου Κατερίνα

1.
MICHAEL BALL - COMING HOME TO YOU
2.
JACK SAVORETTI - SINGING TO STRANGERS
3.
TOM WALKER - JUST YOU AND I
4.
ARIANA GRANDE - BREAK UP WITH YOUR GIRLFRIEND I'M BORED
5.
DAVE FT BURNA BOY - LOCATION
6.
STEEL BANGLEZ/TRACEY/MOSTACK - FASHION WEEK
7.
LAUV & TROYE SIVAN - I'M SO TIRED
8.
PINK - WALK ME HOME
9.
NSG FT TION WAYNE - OPTIONS
10.
WILEY/STEFFLON DON/SEAN PAUL - BOASTY