0
STUDIO FM1 105.4
"Music doesn't lie. If there is something to be changed in this world, then it can only happen through music."
~ Jimi Hendrix
Τι είδος μουσικής σας αρέσει;
Interviews
Συνέντευξη από Αργύρη (Nightstalker)
12.08.2014

Αρχικά πες μας για τις συναυλίες σας στην Κρήτη και την συχνότητα αυτών. Παρατηρούμε οτι κατεβαίνετε συχνά, αυτό έχει να κάνει με την πρόσκληση μόνο από τους διοργανωτές ή εσείς οι ίδιοι γουστάρετε το νησί;

Ερχόμαστε πολλά χρόνια στην Κρήτη, για να καταλάβεις από τα πρώτα live που κάναμε σαν μπάντα ήταν εδώ, στο Ηράκλειο. Είμαστε από την Πέμπτη εδώ, παίξαμε Σητεία, Χανιά και σήμερα εδώ αλλά κι εκτός απ’αυτό εγώ έρχομαι πολλά χρόνια διακοπές και στην Κρήτη και στην Γαύδο... Είναι και γαμώ τα μέρη.

Το κοινό;

Πολύ ζεστό.

Θα το ξεχώριζες; Ειλικρινά πες...

Ξέρεις τι γίνεται, όσο πιο κάτω  πας, τόσο πιο θερμοί είναι οι άνθρωποι.

Νότος...Είναι και γενικότερα κοινωνιολογικό αυτό Νότος – Βορράς.

Γενικότερα από ταξίδια στο εξωτερικό, αντιδράσεις διάφορες;

Εντάξει ,  έξω  τα πράγματα είναι περισσότερο οργανωμένα, ο ενθουσιασμός είναι ο ίδιος όμως, δηλαδή τα άτομα που έρχονται και έξω θέλουν να ακούσουν τη μουσική, αυτή είναι η αρχή και το τέλος... Απλώς είναι πιο οργανωμένοι.  Έχουν δει και πιο πολλά πράγματα έξω και πηγαίνουν και πιο συχνά σε συναυλίες που αυτό δεν το ‘χουμε εδώ ακόμα τόσο. Τώρα δουλεύεται.

Θεωρείς ότι είναι πιο κλειστόμυαλοι οι Έλληνες από άποψη ποικιλίας; Ότι κάποιος ο οποίος μπορεί να ακούει πχ πανκ θα υποστηρίξει μόνο το συνάφι του  με αποτέλεσμα  αν παίζει μία καλή μπάντα που δεν είναι του γούστου του να μην πάει;

Τώρα πια νομίζω ότι όλος ο κόσμος ακούει μουσική σα μουσική γενικά, και ένας πάνκης μπορεί να έρθει σε μια ροκ συναυλία, κάτι που γίνεται όλο και πιο πολύ, γιατί υπάρχει και το ίντερνετ όπου η πληροφόρηση είναι πιο εύκολη. Και είναι κάτι θετικό αυτό αφού η μουσική είναι μία, και η κοινότητα διευρύνεται.

Δε θεωρείς ότι αυτή η ευκολία μεγαλώνει λίγο και τον όγκο «σαβούρας»? Ότι έχεις να ξεχωρίσεις πολύ πράγμα για να φτάσεις σε κάτι καλό; Επίσης ίσως είναι πιο εύκολο να μαζευτεί κόσμος σ’ένα δωμάτιο και να βγάλει μουσική με όλα τα gadgets που υπάρχουν απ΄ό,τι με τον παραδοσιακό τρόπο.

Αυτό συνέβαινε πάντα. Και με τα βινύλια και με τα cd. Αυτό που λες, εντάξει αυτό που θα βγει θα το ακούσεις ίσως μια, δυο φορές, και μετά θα ξεχαστεί. Γι’αυτό ακούς ακόμα, για παράδειγμα, Black Sabbath.

Σε όλους τους δίσκους έχετε μεταφερθεί σε άλλες δισκογραφικές. Λόγω δυσαρέσκειας;

Ήταν κάποιες εταιρίες που δε συμφωνούσαμε, μία μας καθυστέρησε το συμβόλαιο 2-3 χρόνια και δε μπορούσαμε να βγάλουμε άλλο άλμπουμ, μετά το Use. Αλλά συνήθως έκλειναν. Μετά το Superfreak και το Dead Rock Commandos είμαστε σε αμερικάνικη εταιρία.

Έχετε σκεφτεί να μεταφερθείτε για βάση ηχογράφησης στο εξωτερικό; Για κάποιον καλύτερο εξοπλισμό/στούντιο ίσως;

Εξοπλισμό μπορούμε να βρούμε κι εδώ. Δεν παίζει ρόλο τώρα πια πού γράφεις. Θα μπορούσαμε να πάμε Σουηδία να γράψουμε και να μας έρθει πιο φτηνά από ‘δω.  Το θέμα είναι τι έχεις μια δεδομένη στιγμή και με τι πορεύεσαι.

Η σύσταση της μπάντας έχει αλλάξει αρκετά. Μετά το Just A Burn «κούμπωσε» όμως. Θες να μας πεις γι’αυτές τις μεταβολές; Χνώτα ατόμων και χαρακτήρες που εσύ θεωρούσες απαραίτητα ώστε να μείνουν στη μπάντα για να «δέσει»;

Αυτά βγαίνουν στην πορεία μετά από χρόνια και τριβή με τα άτομα. 25 χρόνια, είναι αναμενόμενο να υπάρχουν μεταβολές , οι ανθρώπινες σχέσεις είναι πολύ δύσκολες.

Σε αυτά τα 25 χρόνια, έχεις αντιληφθεί αν το ελληνικό κοινό, όσον αφορά τις ελληνικές μπάντες, στήριζε με τον ίδιο τρόπο με σήμερα;

Όταν ξεκινήσαμε εμείς, υπήρχε μια μέταλ σκηνή και τελείωνε μια άλλη σκηνή: Deus Ex Machina, Last Drive, αγγλόφωνη. Ενώ υπήρχε και το ελληνικό ροκ, ελληνόφωνα πράγματα όπου πολλά από αυτά γίνονταν underground. Τώρα  τα τελευταία  10 χρόνια έχει αρχίσει πάλι όλο αυτό με τη στήριξη έχει βγει το “stoner” και όλη αυτή η αναβίωση του ροκ.

Θεωρείς ότι ο όρος stoner είναι λίγο παρεξηγημένος; Υποτίθεται οι πρώτες μπάντες που τα έγραφαν αυτά ήταν επηρεασμένες από πολλά διαφορετικά μουσικά στοιχεία/ερεθίσματα: heavy metal/rock, blues, psychedelic κ.α Σήμερα που το μουσικό αυτό ιδίωμα είναι μάλλον της μόδας στην ελλάδα τουλάχιστον, φαίνεται περισσότερο σα να αντιγράφουν το ήδη εδραιωμένο και έτοιμο ιδίωμα που του δόθηκε ο όρος «στόνερ» παρά να συνθέτουν πολλά διαφορετικά στοιχεία με τρόπο περισσότερο πρωτότυπο.

Η πρωτοτυπία είναι πολύ δύσκολη πια, ό,τι και να παίξεις είναι πια παιγμένο. Εμείς ψάχνουμε να παίζουμε μουσική, που τι είναι, ρυθμός και μελωδία. Τώρα υπάρχουν πολλές μπάντες και παίζουν αυτό που λένε ότι είναι stoner και παίζουν όλο και πιο αργά και βάζουν παραμορφώσεις παντού, μέχρι και στα τύμπανα. Εντάξει δε μπορείς να παίζεις για πάντα αργά. Για μένα το ιδίωμα είναι χεβυμεταλλάδες μαστουρωμένοι. (γέλια)

Όλα αυτά τα χρόνια υπάρχει μια σταθερή παρουσία με δίσκους, στην αρχή ανά δύο χρόνια ήσαστε ενεργοί, μετά το καθυστερήσατε λίγο αλλά καλά κάνατε γιατί βγήκε το λίκνο σας με το Just A Burn. Ποια είναι η γνώμη σου για τις μπάντες που το καθυστερούν, πχ 7 χρόνια βλ. Tool, δε θεωρείς ότι κουράζει λίγο το κοινό που περιμένει;

Η μπάντα αν δεν έχει να πει κάτι, καλύτερα να μην πει μόνο και μόνο για να φανεί μια παρουσία ας πούμε. Και ο κόσμος το παρατηρεί και το καταλαβαίνει αυτό.

 

από Ελένη Ψύχα, Αδάμ Φραγκιαδάκη, Δέσποινα Βασιλειάδη

1.
MICHAEL BALL - COMING HOME TO YOU
2.
JACK SAVORETTI - SINGING TO STRANGERS
3.
TOM WALKER - JUST YOU AND I
4.
ARIANA GRANDE - BREAK UP WITH YOUR GIRLFRIEND I'M BORED
5.
DAVE FT BURNA BOY - LOCATION
6.
STEEL BANGLEZ/TRACEY/MOSTACK - FASHION WEEK
7.
LAUV & TROYE SIVAN - I'M SO TIRED
8.
PINK - WALK ME HOME
9.
NSG FT TION WAYNE - OPTIONS
10.
WILEY/STEFFLON DON/SEAN PAUL - BOASTY