0
STUDIO FM1 105.4
"We're a very expensive group; we break a lot of rules. It's unheard of to combine opera with a rock theme, my dear."
~ Freddie Mercury
Τι είδος μουσικής σας αρέσει;
Ιστορία μου...
Η αρχή:
   Στις 18 Σεπτεμβρίου 1989 μία ομάδα σπουδαστών του Τ.Ε.Ι. Ηρακλείου έχοντας την ανάγκη να επικοινωνήσει με τον κόσμο της πόλης του Ηρακλείου, να διοχετεύσει τη δημιουργικότητα της, συγκέντρωσε τα απαραίτητα μηχανήματα για δοκιμαστικές εκπομπές στα FM.
   Η πρωτοφανής αγάπη, η υψηλή ακροαματικότητα και η μεγάλη συμμετοχή από σπουδαστές και φοιτητές μας έδωσε κουράγιο παρ' όλες τις αντίξοες συνθήκες εκπομπής (οι εκπομπές γίνονταν μέσα από δωμάτια των εστιών και εκεί δεν υπήρχε ηχομόνωση, οι υπάρχουσες ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις όντας ελαττωματικές προκαλούσαν πτώση τάσης για αρκετές ώρες την ημέρα, στο δωμάτιο αυτό διέμεναν σπουδαστές, ο χώρος δεν ήταν καθόλου λειτουργικός, κ.α), να συνεχίσουμε την προσπάθεια αυτή για τρεις μήνες.
   Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα και βλέποντας ότι η προσπάθεια αυτή είχε απήχηση στον κόσμο, κινήσαμε την διαδικασία νομιμοποίησης και στέγασης του σταθμού στον χώρο του Τ.Ε.Ι. Ηρακλείου.
   Έπειτα από συζητήσεις, επισκέψεις σε κρατικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς του Ηρακλείου με την συνεργασία του εκπαιδευτικού προσωπικού του Τ.Ε.Ι., στις αρχές του εαρινού εξαμήνου ολοκληρώθηκε η σύνταξη του εσωτερικού κανονισμού του ραδιοφωνικού σταθμού STUDIO FM1. Παράλληλα συγκεντρώσαμε τα απαραίτητα δικαιολογητικά και αιτήσεις για την έγκριση της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας του σταθμού.
   Μετά από σύσκεψη του συμβουλίου του Τ.Ε.Ι. στις 22-03-1990 παραχωρήθηκε μια αίθουσα διδασκαλίας 60 τ.μ. για τη στέγαση του σταθμού. Η τεχνική υπηρεσία προθυμοποιήθηκε να βοηθήσει στη μελέτη για τη διαμόρφωση του χώρου του Ρ.Σ.

Η συνέχεια:
   Έτσι η νέα στέγη της ραδιοφωνικής ομάδας γίνεται η αίθουσα 12 της Σ.Ε.Υ.Π. Μέσα εκεί, στον μικρό χώρο, στήθηκε, πάνω σε 2 θρανία ένα υποτυπώδες σύστημα μηχανημάτων που κάλυπτε πρόχειρα τις ανάγκες παραγωγής εκπομπών. Το σύστημα αποτελούταν από 2 πικάπ, ένα μικρό μείκτη, 2 μικρόφωνα, 2 κασετόφωνα και ένα ερασιτεχνικό equalizer. Όλα αυτά βέβαια μαζί με το σύστημα εκπομπής - το οποίο ήταν μια ιδιοκατασκευή και η ισχύς του έφτανε τα 30 watt - δεν πληρούσαν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την άρτια λειτουργία ενός ραδιοφωνικού σταθμού.
   Παρ' όλες όμως τις δυσκολίες, χάρη στο μεράκι, την υπομονή και την αγάπη των σπουδαστών για τη μουσική και την επικοινωνία, ο STUDIO FΜ1 παρέμεινε ζωντανός έχοντας τις βάσεις για την περαιτέρω εξέλιξή του.

Η προσπάθεια:
   Η προσπάθεια συνεχίστηκε με αργά αλλά σταθερά βήματα αφού βρήκε και ανταπόκριση από μεγάλη μερίδα σπουδαστών, γεγονός που έδωσε κουράγιο στην ομάδα να εργαστεί με περισσότερο πείσμα και αφοσίωση. Αυτά τα παιδιά με τις θυσίες τους, με τις προσωπικές οικονομικές εισφορές τους αλλά και με τις δωρεές των σπουδαστών μέσω των Δ.Σ. των σχολών και κυρίως με τα έσοδα από τις εκδηλώσεις που πραγματοποίησαν, πέτυχαν να εξοπλίσουν το σταθμό με μηχανήματα που καλύπτουν το ελάχιστο των απαιτήσεων μιας παρουσίας στα ερτζιανά. Αργότερα με την πρώτη σοβαρή βοήθεια από τη διοίκηση του Τ.Ε.Ι., που συνειδητοποίησε ότι η προσπάθεια των σπουδαστών δεν ήταν επιπόλαιη κατάφεραν να κατασκευάσουν ραδιοθάλαμο.
   Με τις νέες συνθήκες ο σταθμός παρουσίασε νέο πρόσωπο, πιο σοβαρό και πιο κοντά στα επαγγελματικά πρότυπα. Τότε ήταν που έγινε και η πρώτη σημαντική προσέγγιση στα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα με την ζωντανή συζήτηση στο στούντιο, με θέμα τα ναρκωτικά και καλεσμένους ειδικούς από διάφορους χώρους. Αυτές οι εξελίξεις οδήγησαν τη διοίκηση του Τ.Ε.Ι. να δει ακόμα πιο σοβαρά τον ρόλο της ραδιοφωνικής ομάδας με αποτέλεσμα να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις προσπάθειές της.
   Αποκτήθηκε έτσι νέο συστημα εκπομπής με απόδοση σαφώς ανώτερη από το προηγούμενο και ικανότητα κάλυψης του μεγαλύτερου τμήματος της πόλης. Η προσπάθεια όμως δε σταματάει εδώ.

Σήμερα:
   Σήμερα, 20 και πλέον χρόνια μετά, οι προσπάθειες των φοιτητών για καλή και διαφορετική μουσική συνεχίζονται. Η μεγάλη ανταπόκριση και η υψηλή ακροαματικότητα έδωσε το ερέθισμα στον STUDIO FM1 να επικοινωνήσει με τον κόσμο του Ηρακλείου (και όχι μόνο) ώστε να προάγει την πολιτισμική πλευρά του.
   Τα τελευταία χρόνια διοργανώνει εκδηλώσεις, πάρτυ και φυσικά το RADIOACTIVE FESTIVAL, το μεγαλύτερο μουσικό-πολιτιστικό γεγονός της Κρήτης, το οποίο κάθε χρόνο φιλοξενεί μεγάλα ονόματα της ελληνικής -και όχι μόνο- μουσικής σκηνής.
1.
Taylor Swift - Anti-Hero
2.
Drake & 21 Savage - Rich Flex
3.
Sam Smith & Kim Petras - Unholy
4.
Steve Lacy - Bad Habit
5.
Harry Styles - As It Was
6.
Drake & 21 Savage - Major Distribution
7.
David Guetta & Bebe Rexha - I'm Good (Blue)
8.
Rihanna - Lift Me Up
9.
Drake & 21 Savage - Spin Bout U
10.
Drake & 21 Savage - On BS